Hudvårdsrutin för blandad hud

En kombinerad hudtyp, även kallad blandad hy består av både torra och feta, eller normala och torra partier i ansiktet. Den kännetecknas ofta av att man har en fetare t-zon (näsa, panna och haka) och torra eller normala partier i resterande delar av ansiktet. De fetare delarna orsakas av att det sker en överproduktion av sebum. Och medans de torrare delarna av ansiktet uppkommer på grund av brist på sebum. 

Denna hudtyp tenderar ofta att växla mellan olika årstider vilket gör att man vanligtvis får en något sämre hud på vintern och något bättre på sommaren, då det växlar mellan de torra partierna och feta. Man brukar säga att blandad hud är den mest förekommande men också i vissa fall svårare att behandla då det kräver att man balanserar de olika partierna som är torra/feta. 

För att undvika problem med blandad hud, eller iallafall lindra besvären är det viktigt med rätt anpassad hudvård för detta. Här tipsar vi dig om en hudvårdsrutin som är anpassad för just blandhy. Vissa har en blandad hud mot fet hudtyp, och vissa blandad mot torrare hud typ. Det får man också ha i åtanke vid val av produkter.

Innan du sätter igång

✔️ Se alltid till att rengöra dina händer innan du påbörjar appliceringen av din hudvårdsrutin. Genom detta undviker du att smuts från händerna hamnar i ditt ansikte.

✔️ På handdukar samlas det lätt bakterier. Se därför till att använda en särskild handduk till ansiktet, gärna i frotté som du kan byta ut dagligen. Se även till att byta ut ditt örngott ofta, gärna minst en gång per vecka. Hudavlagringar, smuts och produkter fastnar lätt i örngottet och något man gärna vill undvika att lägga sig på när man rengjort och smort in huden för kvällen.

✔️ För att minimera risken till förstärka linjer och se svullen ut, applicera dina hudvårdsprodukter inifrån ansiktet och dra utåt. Man vill massera lymfan utåt, masseras lymfan åt fel håll kan man sig svullen och pluffsig. Detta gäller för all applicering oavsett om du använder bomullspad eller dina fingrar.

 

Steg för steg – Hudvård anpassad för blandad hud

Rengöring

Trots att t-zonen kan upplevas fet och mättad är det viktigt att inte låta dessa partier av ansiktet få torka ut. Dessa partier är fortfarande i behov av fukt, annars finns det risk för att huden torkas ut, vilket i sin tur leder till att talgproduktionen ökar ännu mer. 

För dig som lider av blandhy rekommenderar vi att använda sig av en mild rengöring (lotion, gel alternativt mousse). Genom att använda dig av mild rengöring ser du till att behålla fukten och få din hud i balans, både av de torra och fetare partierna i ansiktet.

Applicering av rengöring

Se till att applicera rengöringen i hela ansiktet och skölj därefter med ljummet vatten. Använd gärna en frottéhanduk för att få bort det sista av rengöringen. Efter din rengöring kan du använda ett ansiktsvatten/toner för att se till att huden är ordentligt ren, särskilt om du haft mycket makeup för att försäkra dig om att alla makeup rester är avlägsnade från huden.

Rengöring anpassat för blandhy

idebenone ultra v      Ansiktsrengöring

 

Serum

När applicering av rengöringen är genomförd är det dags att boosta huden med hjälp av serum anpassat för just blandhy. Serum är det som gör det där extra för din hud och som ofta har högre koncentrationer av vissa ingredienser.  Det finns ett flertal serum som passar för just denna hudtyp, viktigt dock att undvika tyngre ansiktsoljor ifall man upplever att man är mycket fet i t-zonen.

Applicering av serum

I regel krävs en liten mängd produkt, alla märken har sina olika förpackningar men ofta är det i pump. Ett pump räcker ofta till ett helt ansikte. Klicka ut produkten på fingertopparna, massera sedan in med mjuka rörelser. Tänk inifrån och ut. När du applicerar serum på halsen, stryk det på huden i uppåtgående rörelser så att du inte drar huden nedåt. Låt serumet sjunka in i ca 10 sekunder innan applicering av fuktkräm. 

Serum för blandad hy

Ultra V Ampoule

 

Ögonkräm

När huden är rengjord och återfuktad är nästa steg i rutinen ögonkräm. Huden runt ögonen är tunn och känslig. Därför är det viktigt att använda sig av kräm specifikt anpassat för just ögonpartiet. Olika ögonkrämer har olika egenskaper, finns för att återfukta, minimera fina linjer eller behandla mörka ringar under ögonen. 

Applicering av ögonkräm

Som tidigare nämnt är huden runt ögonen ömtålig och kräver därför en försiktig applicering med lätta rörelser. Dutta därför ögonkrämen längs okbenet – som går under ögat mot kindbenet – och klappa försiktigt in produkten med ringfingret. Var noggrann med att inte gnugga huden i detta område, eftersom det kan riskera att irritera huden.Och se dessutom till att inte komma för nära ögonfransarna för att undvika hudirritation. Kom även ihåg att applicera ögonkräm på övre ögonlocket, men inte för nära fransarna, samt ut på “kråksparkarna” (fina linjerna som ofta uppkommer på sidan av ögat).

Ögonkräm för blandad hud

 

Ansiktskräm

Oavsett vilken hudtyp är återfuktning genom ansiktskräm ett viktigt steg i hudvårdsrutinen. Till en blandad hud mot fet hudtyp, får man se upp för en allt för fet produkt men som ändå återfuktar huden. Vid en blandad hud mot torr, kan man välja en kräm som är lite tjockare. Dagtid rekommenderar vi en kräm med SPF, april – oktober rekommenderar vi alla SPF50 dagligen. En dagkräm är i regel lättare, och nattkräm lite rikare.

Applicering av ansiktskräm

Vid applicering av dagkräm, var inte för snål med produkten så att du får nog med skydd mot solen. Massera försiktigt in i huden, ej för nära ögonområdet. Vissa ansiktskrämer med solskydd kan användas i ögonområdet, tex Ultra V Idebenone Sunblock SPF50. Vistas du i solen under dagen, badar eller svettas – kom ihåg att återapplicera ditt solskydd!

Ansiktskräm för blandad hud

 

Dagkräm

Exuviance daily corrector

Nattkräm