Hudvårdsrutin för fet & oren hy

En fet hudtyp beror på överproduktion av talg i talgkörtlarna. Sedan drabbas vissa i perioder av finnar och blemmor som oftast orsakas av hormonella förändringar eller yttre faktorer. Om problemen däremot kvarstår under en längre period så är oftast på grund av överproduktion av talg i talgkörtlarna. För att undvika problem med fet och oren hy, eller iallafall lindra besvären är det viktigt med rätt anpassad hudvård för detta. Här tipsar vi dig om en hudvårdsrutin som är anpassad för just fet och oren hud. Besväras man av akne som inte ger med sig under en längre period, rekommenderar vi att söka hjälp hos hudläkare. I vissa fall kan receptbelagd medicin behövas skrivas ut av hudläkare.

Innan du sätter igång

✔️ Se alltid till att rengöra dina händer innan du påbörjar appliceringen av din hudvårdsrutin. Genom detta undviker du att smuts från händerna hamnar i ditt ansikte.

✔️ På handdukar samlas det lätt bakterier. Se därför till att använda en särskild handduk till ansiktet, gärna i frotté som du kan byta ut dagligen. Se även till att byta ut ditt örngott ofta, gärna minst en gång per vecka. Hudavlagringar, smuts och produkter fastnar lätt i örngottet och något man gärna vill undvika att lägga sig på när man rengjort och smort in huden för kvällen.

✔️ För att minimera risken till förstärka linjer och se svullen ut, applicera dina hudvårdsprodukter inifrån ansiktet och dra utåt. Man vill massera lymfan utåt, masseras lymfan åt fel håll kan man sig svullen och pluffsig. Detta gäller för all applicering oavsett om du använder bomullspad eller dina fingrar.

Steg för steg – Hudvård anpassad för fet och oren hy

Rengöring

Dagligen så utsätts huden för diverse yttre påfrestningar som såsom smuts, avgaser och makeup – därför är det viktigt att rengöra huden som ett första steg i ens hudvårdsrutin. Genom att rengöra ditt ansikte ser du till att exfoliera döda hudceller, svett och annan smuts, som i sin tur förstärker dina övriga hudvårdsprodukter i din hudvårdsrutin. 

För dig som har just fet hudtyp/oren hy är det viktigt att välja en rengöringsprodukter som lämpar sig bäst till just denna hudtyp. En förekommande missuppfattning för denna hudtyp är att många tror att man ska torka ut huden, vilket inte stämmer. En fet hud är fortfarande i behov av fukt annars riskerar hudytan att bli torr, vilket kan resultera i att talgproduktionen ökar.

Applicering av rengöring

Se till att applicera rengöringen i hela ansiktet och skölj därefter med ljummet vatten. Använd gärna en blöt frottéhanduk för att få bort det sista av rengöringen. Efter din rengöring kan du använda ett ansiktsvatten/toner för att se till att huden är ordentligt ren, särskilt om du haft mycket makeup för att försäkra dig om att alla makeup rester är avlägsnade från huden.

Rengöring – Anpassat för fet och oren hy

Ansiktsrengöring från Dermalogica   Ansiktsrengöring

 

Ansiktsvatten/toner 

Till första steget rengöring kan man säga att detta även det ingår i rengöringen, att använda sig av ansiktsvatten/toner. Se till att även här använda dig av en produkt anpassad för just fet/oren hudtyp. Genom att använda dig av ansiktsvatten ser du till att ta bort ytterligare smuts och rester efter rengöringen. Utöver exfoliering av smuts och annat ser ansiktsvattnet även till balansera hudens ph-värde och ge fukt till huden.

Applicering av ansiktsvatten

Applicera produkten på en bomullsrondell och svep över hela ansiktet, men undvik huden runt ögonen. Låt ansiktsvattnet därefter absorberas av huden innan du fortsätter med appliceringen av serum.

Ansiktsvatten/toner – Anpassat för fet och oren hy

Ansiktsvatten/toner    Ansiktsvatten/toner

 

Serum

När applicering av ansiktsvatten är genomfört är det dags att ge huden en extra boost med hjälp av serum. För dig som lider av fet hy är det extra viktigt att använda sig av ett serum som är sebumreglerande. Att använda sig av sebumreglerande innebär att det reglerar talgproduktionen, alternativt att du istället använder ett fuktserum som motverkar oljig hy och återfuktar huden på djupet.

Applicering av serum

I regel krävs en liten mängd produkt, alla märken har sina olika förpackningar men ofta är det i pump. Ett pump räcker ofta till ett helt ansikte. Klicka ut produkten på fingertopparna, massera sedan in med mjuka rörelser. Tänk inifrån och ut. När du applicerar serum på halsen, stryk det på huden i uppåtgående rörelser så att du inte drar huden nedåt. Låt serumet sjunka in i ca 10 sekunder innan applicering av fuktkräm.

Serum – Anpassat för fet och oren hy

Ultra V Ampoule

 

 

Dagkräm med SPF

Oavsett vilken hudtyp är återfuktning genom ansiktskräm ett viktigt steg i hudvårdsrutinen. För dig som lider av oljig hy vill du välja en dagkräm med SPF som hjälper till med att dämpa talgproduktionen och förbättra hudstrukturen. Krämer som innehåller naturliga syror och extrakt är ofta att föredra på en på fet hudtyp. En dagkräm är i regel en lättare kräm/lotion, särskilt vid en fetare hudtyp. Allt det vi kallar dagkräm innehåller även SPF, då vi rekommenderar alla detta året runt. Och april – oktober rekommenderar vi alla SPF50 dagligen.

Applicering av dagkräm

Vid applicering av dagkräm, var inte för snål med produkten så att du får nog med skydd mot solen. Massera försiktigt in i huden, ej för nära ögonområdet. Vissa dagkrämer med solskydd kan användas i ögonområdet, tex Ultra V Idebenone Sunblock SPF50. Vistas du i solen under dagen, badar eller svettas – kom ihåg att återapplicera ditt solskydd!

Dagkräm med SPF – Anpassat för fet och oren hy

 

Nattkräm 

Till natten har man ofta en nattkräm med mer aktiva ingredienser, ibland även lite tjockare i konsistensen. Under natten ger man tid till huden att reparera och återhämta sig, samt man utsätts inte för solljus vilket gör att vissa ingredienser tex retinol eller högre mängd AHA kan förekomma i vissa nattkrämer.

Applicering av nattkräm

Samma som dagkräm, liten mängd och massera försiktigt in i huden. Ej för nära ögonområdet, och massera inifrån och ut.

Nattkräm – Anpassat för fet och oren hy