Hudvårdsrutin för torr hud

Att lida av torr hud i ansiktet är relativt vanligt, särskilt i Skandinavien, och de flesta av oss upplever det i perioder. Din hud stramar och har lättare att reagera på kallt och torr väder. Den saknar både fukt och lyster. För att undvika problem med torr eller irriterad hud, eller iallafall lindra besvären är det viktigt med rätt anpassad hudvård. Här tipsar vi dip om en hudvårdsrutin som är anpassad för just torr hud.

Innan du sätter igång

✔️ Se alltid till att rengöra dina händer innan du påbörjar appliceringen av din hudvårdsrutin. Genom detta undviker du att smuts från händerna hamnar i ditt ansikte.

✔️ På handdukar samlas det lätt bakterier. Se därför till att använda en särskild handduk till ansiktet, gärna i frotté som du kan byta ut dagligen. Se även till att byta ut ditt örngott ofta, gärna minst en gång per vecka. Hudavlagringar, smuts och produkter fastnar lätt i örngottet och något man gärna vill undvika att lägga sig på när man rengjort och smort in huden för kvällen.

✔️ För att minimera risken till förstärka linjer och se svullen ut, applicera dina hudvårdsprodukter inifrån ansiktet och dra utåt. Man vill massera lymfan utåt, masseras lymfan åt fel håll kan man sig svullen och pluffsig. Detta gäller för all applicering oavsett om du använder bomullspad eller dina fingrar.

Steg för steg – Hudvård anpassad för torr hud

Rengöring

En torr hud är i behov av hög mängd fukt, det gäller både för rengöringsprodukter som övriga hudvårdsprodukter. Starta och avsluta därför alltid din dag med att rengöra ansiktet. Genom att rengöra ditt ansikte ser du till att exfoliera döda hudceller, svett och annan smuts som huden samlat på sig under dagen. Om du har en torr hy rekommenderar vi gärna att använda sig av en återfuktande rengöring då den rengör och samtidigt ser till att återfukta huden. Det funkar även bra att använda sig av en toner som komplement efter din rengöring, för att ta bort rester av smuts och smink. Om du använder dig av en toner ska även den vara anpassad för en torr hud och återfukta huden.

Applicering av rengöring

Beroende på rengöring används de på olika sätt, de allra flesta fuktar du med vatten i händerna och masserar ansiktet med. Sedan skölj av med ljummet vatten, när du torkar ansiktet – torka inte för hårt för att undvika onödig påfrestning på huden.

Rengöring – Anpassat för torr hy

 

         

 

Serum

När rengöringen är genomförd kan du följa upp med ett serum. Inom hudvård är serum väldigt hyllat då den ofta består av mer aktiva ingredienser som kan motverka ett flertal hudbesvär. Ingredienser som är särskilt bra för just torr hud är till exempel PHA, Idebenone, hyaluronsyra, Bionic PHA.

Applicering av serum

Applicera ett par droppar serum i storleken av en ärta på fingrarna och massera in med mjuka rörelser i huden för att boosta blodcirkulationen och låt serumet gå in ordentligt i huden. Vid applicering av serum på halsen, stryk det på        huden i uppåtgående rörelser så att du inte drar huden nedåt. Låt produkten sjunka in i huden under cirka 10 sekunder innan applicering av efterföljande hudvårdsprodukter.

Serum – Anpassat för torr hy

 

Ögonkräm 

När huden är rengjord och återfuktad är nästa steg i rutinen ögonkräm. Huden runt ögonen är tunn och känslig. Därför är det viktigt att använda sig av kräm specifikt anpassat för just ögonpartiet. Olika ögonkrämer har olika egenskaper, finns för att återfukta, minimera fina linjer eller behandla mörka ringar under ögonen.

Applicering av ögonkräm

Som tidigare nämnt är huden runt ögonen ömtålig och kräver därför en försiktig applicering med lätta rörelser. Dutta därför ögonkrämen längs okbenet – som går under ögat mot kindbenet – och klappa försiktigt in produkten med ringfingret. Var noggrann med att inte gnugga huden i detta område, eftersom det kan riskera att skada huden. Och se dessutom till att inte komma för nära ögonfransarna för att undvika hudirritation. Kom även ihåg att applicera      ögonkräm på övre ögonlocket men inte för nära fransarna. Samt ut på “kråksparkarna” (de fina linjerna som ofta      uppkommer på sidan av ögat).

Ögonkrämer – Anpassat för torr hy

 

 

Dag- & nattkräm

Det sista steget i denna hudvårdsrutin innefattar en rik och vårdande dag- och nattkräm som ser till att återfukta hudens fuktbalans. Vid torr hud vill man ha både dag och nattkräm med mycket fukt och som stärker hudbarriären. Till natten väljer man ofta en fetare/rikare nattkräm, har man en för fet kräm på dagen kan man uppleva att huden blir glansig och att makeup sitter sämre. Vissa ingredienser föredrar man att ha i sin nattkräm, då man av vissa ingredienser som tex hög mängd AHA eller retinol kan göra dig känslig för solexponering.

Applicering av dag- & nattkräm

Vid applicering av dagkräm & nattkräm se till applicera jämnt över både ansikte och hals. När du applicerar krämen se till att inte dra huden nedåt, utan tryck istället in krämen i huden med jämna rörelser utåt. Använd dig av små cirkulerande rörelser som börjar vid hakan, fortsätt upp längs käkarna och kinderna mot öronen, och från sidorna av näsan upp mot ditt hårfäste. Se till att undvika det känsliga området runt ögonen, och använd istället en specialanpassad ögonkräm.

Dag- & nattkräm – Anpassat för torr hy

 

Ansiktsmist för det lilla extra

Sist men inte minst rekommenderar vi gärna att ha en ansiktsmist nära till hands. En mist ger direkt återfuktning och funkar utmärkt att ha med sig i handväskan, vid datorn eller när du är ute på resande fot. De flesta ansiktsmister        kan med fördel användas både på naken och mejkad hud, så att du hela tiden ska kunna fräscha upp din hud när det behövs.

Applicering av ansiktsmist

Att använda sig av en mist är superenkelt. Börja alltid med att skaka flaskan innan du sprayar. Glöm inte att stänga din ögon och håll andan vid applicering. Håll sedan ett avstånd på 15-20 cm från ansiktet och spraya några gånger.          Torka därefter bort överflödigt spray runt ögonen och munnen. Ifall du skulle uppleva irritation ögonen är det viktigt att du omedelbart sköljer dem med kallt vatten och sluta använda produkten.

Ansiktsmist – Anpassat för torr hy