Rengöring

Vad är egentligen syftet med att använda en rengöring och vad har det för effekt på din hud?

Vi har ställt frågorna till disputerad hudläkare Dr. Anne Birgitte Undén som har erfarenhet av att undervisa och forska på huden samt som har mer än 30års erfarenhet av att arbeta som hudläkare både på Karolinska sjukhuset, via landstinget och nu via sin egen klinik Complete Skin. 

anne birgitte 24skin

Idéen om att rengöring är av betydelse för huden går tusentals år tillbaka. I början användes bitar av sten eller ben för att skrapa hudens yta. Med tiden fick man tillgång till vatten och tvål. Dock är många kosmetiska produkter samt partiklar från miljön ej vattenlösliga vilket har drivit på utvecklingen av specialutvecklade rengöringsprodukter. Nutidens bästa rengöringsprodukter bör avlägsna smuts, talg, olja från kosmetiska produkter, mikroorganismer som tex acnebackterien propioni samt ex foliera stratum corneum (det yttra hudlagret som består av döda hudceller) utan att irritera eller skada huden.
Generellt kan olika rengöringsprodukter användas vid normal hud medan det är extra viktigt med rätt val av produkt vid olika hudåkommor som acne, rosacea, atopiskt eksem, känslig hud och solskadat hud. Rengöring preparerar även huden för att ta emot aktiva ämnen som sedan påförs i form av ansiktsvatten, serum, ögonkräm, dag eller nattkräm.
Följ med i fortsättningen då vi kommer att behandla temat rekommendation av rengöring vid normal hud samt olika hudåkommor.

Rengöringsprodukter för olika hudtyper