Mineraler & vanliga ingredienser i Jane Iredale hudvårdande makeup

Jane Iredale hudvårdande makeup baseras till största del av mineraler, för hudens allra bästa. Jane Iredale makeup kallas ofta för ”det sista steget i hudvårdsrutinen”. I Jane Iredale makeup används mjuka och följsamma mineraler, som är mikroniserade dvs större än nanostorlek. Valet av molekylstorlek är aktivt utformat att undvika nanostorlek för att det då finns risk att mineralerna absorberas för djupt in i huden. Samtliga mineraler som används inom Jane Iredale är laboratorietestat, som visar att mineralerna inte är av nanopartikelstorlek.

Samtliga produkter inom Jane Iredale sortiment är även säkerhetstestade, allergitestade, kliniskt testade samt dermatologiskt testade, detta för att undvika ingredienser som gör huden känslig. De olika foundation som utvecklats bildar en skyddade barriär på hudens yta, vilket gör att huden kan fungera normalt och andas. Testerna visar att samtliga produkter är icke-komedogena, d.v.s. att produkterna inte täpper igen porer eller huden. Produkterna tas fram genom avancerad teknologi, vilket även bidrar till att mineralerna i makeupen binder sig vid först applicering. Detta gör att produkterna sitter väl på huden utan att rinna eller kleta på huden.

Ett stort antal vanliga ingredienser och dess effekt

Titanium Dioxid

Även kallat titandioxid, erhålls från titan som i sin tur utvinns ur mineraler som ilmenit och rutil. FDA (Amerikanska livsmdeles- och läkemedelsverket) anser titandioxid som en av de mest effektivt aktiva ingredienserna för solskyddande effekt. Titandioxid ger även extremt god täckningsförmåga och har en av de allra bästa färgningsegenskaperna av alla typer av vitt pigment.

Zinkoxid

Zinkoxid är en kemisk förening av zink och syre som utvinns ur mineralen zinkblände som är förekommande i dolomit och kalksten. Zink har en lugnande effekt som dämpar en orolig hud. Zinkoxid är en vattenlösligt, och används i salvor som antiseptikum.

Boron Nitride

Bornitrid är sexkantiga och platta kristaller som kan glida fritt över varandra. På grund av denna sammansättning tillsätts detta vita pulver till kosmetiska produkter för att skapa ett smidigt glid vid applicering av produkten. Bornitrid ger utomordentlig fästförmåga samt har mjukgörande egenskaper för huden.

Järnoxid

Järn i kombination med syre bildar järnoxid, kan produceras syntetiskt eller hittas i naturen i till exempel i jordar, sjöar, floder och havsbottnar. Färgen varierar från svart till orange, rött till brunt eller gult, detta beror på andelen vatten och renheten.

Jojoba esters

Ester är en molekyl av en fettsyra och en fettalkohol. Jojoba olja är den oljan som är mest lik hudens naturliga talg, makeup innehållande jojoba olja absorberas därför väldigt lätt in i huden, gynnar hudens barriärfunktion samt har en mjukgörande effekt. Oljan utvinns ur bönliknande frön från Simmondisa Chinensis som är en ökenbuske som växer i Mexico, Arizona och Kalifornien. Den har använts i många år av indianer från Mexico och Amerika för både hud- och hårvård.

Fun fact: Jojoba är perfekta oljan att använda i makeup då den inte härsknar!

Mica

Mica är en mineral som förekommer i naturen i genomskinliga, kristalliserade, elastiska lager som går att separera enkelt. Färgerna kan variera från färglöst, brun, svart och ljusgrönt. I makeup används mica för att ge skimmer eller glitter till produkterna, beroende på hur mineralens storlek kan den ge olika grader av skimmer/glitter och färg. Mica framställs idag endast i laboratoriemiljö för att se till att produkterna inte innehåller några tungmetaller.

 

 

Se mer av Jane Iredale vårdande makeup